Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
0 800 305 007
безкоштовна гаряча лінія
приймальна комісія
+38-067-406-53-92
+38-097-739-54-85
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
відділ обліку
+38-067-500-68-36
м. Київ, вул. Львівська, 23Google map
office@uu.ua
пн-пт 9.00-19.00 сб-нд 9.00-15.00
Група: Культурно-масова діяльність

На Святі Соборності України

Україна нині незалежна та вільно святкує 22 січня – День Соборності України. 100 років тому в цей день здійснилась мрія українських патріотів про самостійну соборну незалежну державу. 22 січня 1918 року IV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Рівно через рік було прийнято Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей документ мав не лише політичний, але і практичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій від втручання іноземних військ.

Перші дипломатичні контакти Львова та Києва відбулися 7 листопада 1918 p., коли делегація галичан у складі О. Назарука і В. Шухевича виїхала у Наддніпрянщину і мала аудієнцію у гетьмана П. Скоропадського. О. Назарук згадує: «Коли я представив гетьманові мету нашого приїзду, він запитав: "Скажіть відверто – хочете вирізати панів?" – "Хочемо будувати Українську державу", – відповів я здивований».

23 листопада уряд ЗУНР скерував до Наддніпрянщини другу делегацію у складі Л. Цегельського і Д. Левицького. 30 листопада вони прибули до Фастова, де зустрілися із членами Директорії В. Винниченком, С. Петлюрою, П. Андрієвським, Ф. Швецем та А. Макаренком.

Зважаючи на військово-політичну ситуацію, остаточне вирішення проблеми було відкладено. 1 грудня у Фастові між УНР і ЗУНР було підписано перший не тільки міждержавний, але й взагалі від початку Української національної революції договір – «передвступний договір» «про маючу наступити злуку обох українських держав в одну державну одиницю». Статті угоди констатували, що ЗУНР заявляла про «непохитний намір злитися в найкоротшім часі в одну велику державу з Українською Народною Республікою».

Урочисте проголошення Акту Злуки відбулося у Києві 22 січня 1919 р. на Софіївській площі біля собору. На майдані зібралися тисячі мешканців столиці, військові частини, духовенство Української православної церкви на чолі з архієпископом Агапітом і єпископами, які відслужили службу Божу, члени Директорії, уряду УНР та делегація ЗУНР. О дванадцятій годині урочисте свято розпочалося виступом Л. Цегельського, який зачитав грамоту – ухвалу Національної Ради про возз’єднання і передав її голові Директорії В. Винниченку. Універсал УНР оголосив член Директорії Ф. Швець: «Іменем Української Народної Республіки Директорія оповіщає народ український про велику подію в історії землі нашої української…

Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка, Галичина, Буковина, і Угорська Україна, і Наддніпрянська Велика Україна.

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України.

Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Перше народне святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – автономній республіці у складі Чехословаччини. Того дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 22 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності. З того часу в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу.

На державному рівні День Соборності України почали відзначати з 1999 року – саме тоді вийшов Указ Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99 2011 року В. Янукович своїм указом скасував укази В. Ющенка (про святкування Дня Свободи 22 листопада) та указ Л. Кучми (про святкування Дня Соборності України), а також об’єднав обидва свята в одне – День Соборності та Свободи. 22 січня 2014 року став чорною датою в історії України – саме того дня загинули учасники Революції Гідності Сергій Нігоян та Михайло Жизнецький, було знайдено тіло Юрія Вербицького. Вони – одні з перших героїв Небесної сотні. Відзначення Дня Соборності України на державному рівні було відновлено Указом Президента України №871/2014 від 13 листопада 2014 року. В указі підкреслюється, що День Соборності України відзначається «…у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – День Соборності України».

Сьогодні, після 27-ми років незалежності, проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною. Українські політики ведуть розмови про відмінності між українцями Сходу й Заходу. Але люди в нашій державі завжди прагнули єдності. Тож Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.

Університет «Україна» вже традиційно проводить заходи до цього свята. Кафедра української мови, літератури та східних мов Університету «Україна» спільно з Імідж-центром 20.01.18 р. провели святкування Дня Соборності у київському Будинку письменників. Тут відбувся XIІ Народний мистецько-історичний фестиваль «Українські передзвони». На фестиваль приїхали учасники з різних куточків України: Київ, Львів, Кропивницький, Кривий Ріг, Житомир, Вінниця, Чернігів, Новгород-Сіверський (Чернігівська обл.), Ірпінь, Васильків, Новогородка, Полтава, с. Бузова, Вишгород, Фастів, с. Бородянка (Київська обл.), с. Рай-Оленівка (Харківська обл.) та навіть Крим.

Університет «Україна» на святі представила Олена Вікторівна Коломієць, завідувач кафедри української мови, літератури та східних мов, кандидат філологічних наук, доцент: «Шановні наші автори! Ми сьогодні оспівуємо і героїв майдану, і воїнів АТО, і я сьогодні чула рядки, в яких йдеться про біль рідних, які переживають це, десь кожен у собі. Але хочеться, звичайно, їм додати сили у тому внутрішньому протистоянні, тій внутрішній боротьбі. І ми знаємо, що поезія дуже часто ставала для нас тим рятівним «колом», яке допомагало виплисти у найтрагічніші моменти життя. Кажуть, що українська література ХХ століття дуже непроста, трагічна, складна для читання. Ви знаєте відомий вислів про це: «Література ХХ століття така трагічна, тому що така в нас була історія», а як на мене характер літератури пояснюється особливостями психології творчості. Саме поезія, слово, творчість давали можливість вистояти, не скоритися, зберегти «собори своїх душ».

Олена Вікторівна виконала авторські поезії на героїко-патріотичну тему «Коли душа не вміщує страждання», «Вишивала червоним по білому» та вірш Антоніни Листопад «Солоний Хрещатик», присвячений героям Майдану. Студенти університетського літературного об’єднання «Горлиця» прочитали вірш «Розчарування знов» відповідального редактора газети університету Анатолія Урбана (у виконанні Марії Бердичевської) та вірш випускника університету Геннадія Горового, члена Національної спілки письменників України (у виконанні Юрія Назаренка).

День Соборності України має таке ж значення для сучасників, як і День Незалежності 24 серпня. Обидві дати надихають на нові звершення у справі розбудови держави. Акт Злуки має історичне та символічне значення. Об’єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого, демократичного, неекспансіоністського збирання територій в єдину суверенну державу. Єднання стало могутнім виявом волі українців до етнічної та територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення української нації.

Власний кореспондент

Світлини зроблені на святі Тетяною Боєвою

Джерело: Газета «Університет «Україна» № 1-2 2018


Підрозділ: ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «УКРАЇНА»

до списку новин